Tips & tricks

1. Goede foto's zijn cruciaal!

 • Laat jouw woning 'shinen'
  Zorg ervoor dat jouw woning schoon en fris is op het moment dat je de foto's maakt. Ga aan de slag; lap de ramen, maak de spiegel vrij van vingerafdrukken, poets de keuken en de badkamer. Staat er een asbak in huis? Weg ermee!
 • Huisdiervrij
  Niet iedereen is blij met huisdieren. Zorg ervoor dat de kattenbak, de krabpaal of de hondenmand niet op de gevoelige plaat staan.
 • Less is more
  Berg persoonlijke spullen als foto's en schilderijen tijdelijk op, want 'less is more'. Dat geldt ook voor de keuken en de badkamer. Zorg voor een vrij aanrechtblad en ruim in de badkamer handdoeken, tandenborstel, luchtjes en douchespullen op. Hang in de hal niet meer dan twee jassen aan de kapstok en berg de schoenen en tassen op. Hierdoor presenteer je de ruimte beter.
 • Zorg voor licht
  Maak foto's van de buitenkant als de zon schijnt en zorg dat het binnen licht is. Gordijnen open!
 • Maak liggende foto's
  Dan kun je meer in één beeld vangen.

2. Zet de puntjes op de i
Soms is er nét wat meer nodig. Zo kun jij helemaal weg zijn van die paarse muur, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Rollers en kwasten in de aanslag: geef het een meer gangbare kleur.

3. Een goede bezichtiging
Jij wilt dat kijkers (alias potentiële kopers) verliefd worden op jouw huis. Het is daarom van belang dat de werkelijkheid klopt met hetgeen de foto’s laten zien. Daarnaast moet alles tiptop in orde zijn.

Net als bij het maken van de kiekjes. Rook je binnen? Laat het toch fris ruiken. Heb je huisdieren? Zorg dan dat ze tijdens de bezichtiging niet aanwezig zijn, dan kunnen ze ook niet voor afleiding zorgen.

4. Onderhandelen als een pro
Op het moment dat er iemand een bod doet, stijgt de spanning. Het is belangrijk dat er geen onduidelijkheden ontstaan; zorg dat alles zo klaar is als een klontje. Gaat het bijvoorbeeld om een opening- of een eindvoorstel? Zijn alle mitsen en maren benoemd? Het is raadzaam om contact op te nemen met de potentiële kopers en alles nog even door te spreken.

Maak vervolgens geen overhaaste beslissingen. Overleg over het bod met je partner of iemand die dichtbij staat en bepaal samen een mogelijke vervolgstap: het tegenvoorstel. Ga pas akkoord als je vierkant achter de deal staat.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je er niet uit komt met een kandidaat. Spreek dit dan ook eerlijk naar elkaar uit en beëindig de onderhandelingen.