Hoe werkt Ge-woon

Hoe werkt Ge-woon?

Ge-woon is een platform waar je het allernieuwste woningaanbod in jouw regio vindt. Maak snel een gratis account aan en voeg een zoekprofiel toe waaraan jouw droomwoning moet voldoen. Zo word jij altijd op de hoogte gehouden van het nieuwste woningaanbod en wordt er snel een match gemaakt.

Wil jij jouw woning verkopen of wil je alvast aankondigen dat jouw woning binnenkort te koop komt? Dat kan. Je plaatst de woning – makkelijk en voordelig – zelf online.

Stap 1: Je maakt een advertentie,
Stap 2: je bepaalt zelf (of samen met je makelaar) de vraagprijs,
Stap 3: je voegt foto’s toe … en dan kan het flirten met de woning beginnen.

Wanneer een koper interesse in de woning heeft, laat hij dat jou rechtstreeks weten via de chat. Een match is gemaakt! Hierna kun je zelf zorgen voor de afhandeling van de verkoop of je verwijst de potentiële koper door naar je makelaar.

Heb je geen makelaar ingeschakeld en vind je zaken als een bezichtiging of het tekenen van de koopakte toch te spannend? Dan kun je natuurlijk alsnog hulptroepen, zoals een lokale makelaar inschakelen.

Wat kost Ge-woon?

Je huis verkopen of aankondigen dat deze te koop komt doe je ge-woon zelf.

We hebben een leuke actie. Ge-woon is nieuw en daarom meld je nu jouw woning voor slechts €1,- aan. Hiervoor staat de woning 6 maanden op onze website.

Na deze periode ontvang je een mail met daarin de mogelijkheid om jouw advertentie te verlengen of te beëindigen. Goed nieuws, dit kost dan ook €1,-. Binnen 6 maanden heb jij jouw woning wel verkocht, toch? 😉

Duidelijk en geen verrassingen achteraf.

Het zoeken naar een droomhuis is natuurlijk helemaal gratis.

Veelgestelde vragen door kopers

 • Wat betekent kosten koper (k.k.)? Dit zijn de kosten die je betaalt bij aankoop van een huis. Deze uitgaven zijn niet inbegrepen bij de koopsom van de woning en de hoogte ervan varieert. K.k. – de logische afkorting – bestaat uit 2% overdrachtsbelasting over het aankoopbedrag én de notariskosten. Houd daarnaast rekening met bijkomende kosten; bijvoorbeeld voor een taxatierapport, bouwkundige keuring of kosten van je financieel adviseur.
 • Hoe val ik op tussen alle woningzoekenden? Zorg voor een persoonlijk tintje, want 'de gunfactor' speelt een belangrijke rol. Gebruik een profielfoto en schroom niet jezelf voor te stellen. Dit wekt vertrouwen en kan net het verschil maken als je in een nek-aan-nekrace verwikkeld bent.
 • Ik heb m’n droomhuis gevonden, wat nu? Meteen een wedervraag voor je: kun je het betalen? Dat is vrij essentieel. Zorg dat je goed voorbereid aan de zoektocht begint (stap één). Laat je informeren door een financieel adviseur.

  Ja? Kunnen we verder met de tweede stap? Laat aan de verkopers van je droomhuis via de chat weten dat je er bent. Plan een bezichtiging.

  Stap drie (als de woning net zo mooi is als op de foto's): kopen! Samen met de verkopende partij maak je afspraken over de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden. Dit leg je vervolgens vast in een koopakte en pas als die getekend is, is de woning van jou.
 • Waar let ik op tijdens een bezichtiging? Het meest belangrijke is dat jij je prettig voelt in huis. En dat jij jezelf hier echt ziet wonen; rijd daarom ook een rondje door de buurt.

  Onderzoek daarnaast of er na de aankoop nog extra kosten gemaakt moeten worden. Vind je de indeling goed zoals ie is of wil je nog verbouwen? Check ook de keukenapparatuur, de CV-ketel en het schilderwerk. Om erachter te komen of er sprake is van achterstallig onderhoud, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. En … vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft. Jij hebt als koper namelijk een onderzoeksplicht, maar de verkopers hebben ook meldingsplicht.

  Vind je een bezichtiging spannend? Vraag dan een lokale aankoopmakelaar om mee te gaan.
 • Hoe breng ik een bod uit? Je kunt een bod telefonisch (meest gebruikelijk) of face-to-face uitbrengen. Bevestig het ook altijd nog even per mail of via Whatsapp naar de verkoper. Miscommunicatie is dan uitgesloten.

  Onderdeel van het bod is uiteraard het bedrag in euro's. Daarnaast zijn alle andere voorwaarden van belang. Denk daarbij aan 'een voorbehoud van financiering', 'een voorbehoud van verkoop eigen woning' of 'een voorkeur voor een opleverdatum'.
 • Als ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen? Nee hoor. De vraagprijs is eigenlijk niets meer dan een uitnodiging om een bod te doen. Als je dat gedaan hebt, kan de verkopende partij beslissen om het te accepteren. Of niet. Mogelijk volgt er nog een tegenbod; dan ga je in onderhandeling.
 • Kan ik op meerdere woningen tegelijk een bod doen? Het is toegestaan, maar het is niet zo chique. Als je een onderhandeling in gaat, mag de andere partij ervan uitgaan dat je een serieuze kandidaat bent.
 • Ik heb mijn hypotheek nog niet rond. Is dat erg? Nee, je kunt een hypotheekofferte pas echt aanvragen als je een woning hebt gekocht. Op het moment dat je een bod doet op een woning, is het logisch dat je je hypotheek nog niet rond hebt. Daarom breng je een bod uit “onder voorbehoud van financiering”. Daardoor krijg je zes weken (dat is gebruikelijk) de tijd om de hypotheek definitief te maken. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan heb je de mogelijkheid om de koopovereenkomst te ontbinden. Neem wel zo snel mogelijk contact op met je financieel adviseur, nadat je te horen hebt gekregen dat je de koper bent geworden.
 • M'n eigen huis is nog niet verkocht. Is dat onhandig? Vooral voor jezelf. Verstandig is om een bod uit te brengen 'onder voorbehoud van verkoop eigen woning'. Hierbij maak je samen met de eigenaren de afspraak dat jij een aantal maanden de tijd krijgt om je eigen woning te verkopen. Dit leg je uiteraard vast in de koopovereenkomst. Kun jij dubbele lasten aan? Dan kun je er ook voor kiezen om dit voorbehoud niet op te nemen.
 • Wie stelt de koopovereenkomst op? Dat is een taak voor de verkopende partij. Jullie kunnen er samen ook voor kiezen om dit door een lokale makelaar of notaris op te laten stellen.
 • Zijn er kosten verbonden aan Ge-woon voor een koper? Geen zorgen! Een account aanmaken is gratis. Als zoeker kun je kostenloos het volledige woningaanbod op Ge-woon bekijken. Je hebt wel een account nodig om op een woning te kunnen reageren.
 • Als ik interesse heb om te komen kijken. Wie doet dan de bezichtiging? Dat is afhankelijk wat de verkoper zelf wil. Indien hij/zij een makelaar heeft ingeschakeld, dan zal de makelaar deze bezichtiging verzorgen. Wanneer een verkoper geen makelaar in de hand heeft genomen, dan zal hij/zij zelf de bezichtiging verzorgen. Je kan dit in de chat natuurlijk ook navragen bij de verkoper.

Veelgestelde vragen door verkopers

 • Hoe bepaal ik de vraagprijs van mijn woning? Wellicht staan er op ge-woon.nl of Funda.nl vergelijkbare woningen bij jou in de buurt te koop. Of je vindt hier huizen die recent verkocht zijn. Check them! Bekijk ook hoe lang deze woningen te koop (hebben ge)staan. Op basis van deze informatie kun je een reële vraagprijs bepalen.

  Het is ook slim om een lijst van zaken op te stellen. Hierin beschrijf je precies welke roerende goederen bij de vraagprijs zijn inbegrepen en welke zaken de kopers optioneel kunnen overnemen.

  Vind je het lastig om zelf de vraagprijs te bepalen? Bel dan een lokale makelaar en vraag om een waardebepaling of een taxatie. Let op: hier zullen kosten aan verbonden zijn.
 • Wat te doen bij heel veel reacties? Handen omhoog en juichen! Je woning is in trek, maar hoe pak je dit tactisch aan? Je zou met alle kandidaten afzonderlijk een bezichtiging kunnen plannen, maar je kunt ook een open huis organiseren. Daarmee bespaar je tijd. Geef aan dat het druk kan worden, want dan weten alle geïnteresseerden meteen dat ze niet de enige zijn en daadkrachtig moeten handelen om kans te maken.
 • Ik heb een bod ontvangen op mijn woning. Wat nu? Nu wordt het echt serieus, maar ga alleen op een bod in als de mogelijke kopers ook zijn komen kijken. Als dat het geval is, kun je drie dingen doen: akkoord gaan, het bod afwijzen of de onderhandelingen starten.

  Houd tijdens de onderhandelingen ook rekening met voorbehouden en de datum van de sleuteloverdracht. Ga pas akkoord als je écht tevreden bent met het voorstel.
 • Mag ik met meerdere mensen tegelijk onderhandelen? Dat is 'not done' in makelaarsland. Je mag dus maar met één kandidaat tegelijkertijd in onderhandeling zijn. Als je met een potentiële koper in gesprek bent gegaan, moet diegene er op kunnen rekenen dat-ie op dat moment de enige kandidaat is.
 • Mijn woning staat te koop, maar niemand reageert… Wat moet ik doen? Dat is vervelend. Staat jouw advertentie nog maar net online? Geen stress. Sommige woningen hebben een kleinere doelgroep, waardoor het wat langer duurt voordat er potentiële kopers zijn. In de regel wisselen huizen binnen drie maanden van eigenaar. Bij vrijstaande woningen is deze termijn zo'n vier maanden.

  Vind je toch dat het niet snel genoeg gaat? Kijk dan eens kritisch naar de advertentie. Hoe zijn de foto's? Heb ik eigenlijk wel een reële vraagprijs? Daarnaast zoeken de meeste kopers een onderkomen waar weinig aan gedaan hoeft te worden. Kun jij zelf nog wat doen om de woning aantrekkelijker te maken?

  Bekijk ook onze tips & tricks voor een succesvolle verkoop.
 • Ik heb een koper gevonden. Hoe rond ik de deal af? Alvast van harte gefeliciteerd met de verkoop van jouw woning! Dit is een voorzichtige felicitatie, want zonder een ondertekende koopovereenkomst zijn de gemaakte afspraken niet geldig. Rond de deal dus af met een getekende koopakte.

  Heb je een getekende koopakte? Zorg dan dat de kopers binnen twee weken een notaris kiezen voor de overdracht van de woning. Omdat de kopers de meeste notariskosten voor hun rekening krijgen, mogen zij er één kiezen.
 • Waar vind ik standaard koopovereenkomsten? Een goed voorbeeld kun je hier downloaden.
  Of je neemt contact op met een lokale makelaar of notaris. Zij kunnen de koopakte ook voor je opstellen.
 • Zijn er kosten verbonden aan Ge-woon voor een verkoper? Geen zorgen! Een account aanmaken is sowieso gratis. En omdat Ge-woon nieuw is meld je nu jouw woning voor slechts €1,- aan. Hiervoor staat de woning 6 maanden op onze website. Na deze periode ontvang je een mail met daarin de mogelijkheid om jouw advertentie te verlengen of te beëindigen. Goed nieuws, dit kost dan ook €1,-. Binnen 6 maanden heb jij jouw woning wel verkocht, toch?
 • Hoelang mag mijn woning op Ge-woon staan? Dat bepaal je natuurlijk zelf. Iedere keer dat de gekozen termijn verloopt, krijg je de gelegenheid om deze stop te zetten. Indien je niets doet, dan loopt de termijn weer een periode door en ontvang je enkele dagen vóór het verlopen van die termijn weer een nieuwe mail. Net zolang totdat je hem stopzet. Geen lange termijn verplichtingen en simpel stop te zetten! Ben je in de fase beland dat je woning op Funda.nl staat, dan wordt het tijd om je woning van Ge-woon af te halen. Ge-woon is juist bedoeld om je woning vóór Funda te verkopen of een aankondiging te doen dat deze binnenkort op Funda komt.